Chengdu week 29 - tripje naar Xi'an!
Hallo allemaal!
De laatste week in de twintig is officieel afgelopen, hoe gek! Het was wel echt een enorm leuke week dus ik zal jullie er snel even over vertellen. Ik moet jullie wel even waarschuwen dat de eerste paar dagen enoooorm saai waren zodat ik een beetje geld kon sparen voor het einde van de week haha.
Maandag heb ik naast de les dus niet zoveel gedaan. ’s Avonds zijn we natuurlijk bij de man gaan eten en dat was het al ongeveer.
Dinsdag na de les kreeg ik een berichtje van Nancy, een Chinese vriendin van mij. Zij was op de andere campus waar een soort uitwisselingsbeurs bezig was en ze vroeg of ik merchandise wou van onze Chinese unief. Natuurlijk wou ik dat, dus heeft ze dan iets voor mij en Yentl meegenomen. Toen we ’s avonds bij de man aan het eten waren, is ze het dan komen brengen. Ze had echter niet alleen de merchandise bij, maar ook een zak vol met eten en spulletjes, suuuper lief!! De Chinezen zijn echt zo’n lieve mensen.
Woensdag was weer een saaie dag, ik heb enkel les gehad en dan na de les heb ik mijn valies al gemaakt want de volgende dag had ik daar echt geen tijd meer voor. Ik ben dan ’s avonds nog even gaan wandelen om mijn pakketje te gaan halen want ik had nog een bol wol besteld. Met die bol wol heb ik dan eindelijk mijn topje kunnen afmaken! Ik was eigenlijk wel heel content met hoe het er uiteindelijk uitzag, alleen moet ik de bandjes van het topje nog een beeeetje inkorten maar daar heb ik tot nu toe de goesting nog altijd niet voor gevonden.
Donderdag was een heel hectische dag. We hadden in de voormiddag natuurlijk nog les en dan snel middageten gegeten om dan met ons koffertje snel naar de andere campus te vertrekken voor de andere les. Na die les zijn we dan ook weer snel moeten doorgaan naar de metro want we hadden een trein om te halen naar Xi’an!! Eenmaal aangekomen op het treinstation hebben we dan snel nog een KFC naar binnengestoken en dan was het al tijd om aan boord te gaan. We zaten helemaal vanachter in de wagon waardoor we gelukkig veel plaats hadden om onze koffers achter ons te zetten en ook om onze stoel goed naar achter te zetten. Naast ons zaten kindjes die de hele tijd naar ons aan het kijken waren, maar niks durfden zeggen. Elke keer als wij iets zeiden, doken ze weg. We hebben ze dan Belgische chocolade aangeboden en natuurlijk konden ze die niet aannemen zonder ons ook maar mandarijntjes aan te bieden, zo lief! We hebben dan ook even met de kindjes en hun mama’s gebabbeld. Terwijl ik op de trein zat, kreeg ik ook nog een berichtje van Lune Van Turnhout. Zij is momenteel ook op vakantie in China en haar reisgezel was haar gouden ring kwijt, dus ze vroeg aan mij om te bellen naar de taxichauffeur die hen de dag ervoor had rondgereden want die sprak enkel Chinees. Samen met Yentl heb ik die man toen we van de trein waren dan gebeld en het gesprek is wel gelukt, maar hij had jammer genoeg geen ring gevonden. We hebben dan ook nog een goed halfuur in Xi’an rondgelopen voor we eindelijk ons hotel hadden gevonden. Na ons een beetje te installeren, zijn we dan ook maar snel gaan slapen want de volgende dag hadden we een druk programma.
Vrijdag zijn we begonnen met een lekker ontbijt. We zijn op de Hui Moslim Straat 回民街iets gaan zoeken om te eten. We wilden eigenlijk een jianbing 煎饼 halen, maar die vonden we nergens dus hebben we een Roujiamo 肉夹馍 gegeten, dit wordt eigenlijk vertaald als vleesburger. Het is een soort pitabroodje met iets van pulled pork in, hoewel dit geen varken zal zijn want het zijn moslims. Even voor context: Xi’an heeft een grote moslimgemeenschap, de meeste zijn van het Hui volk. De stad staa dus ook bekend voor haar lekker halal eten. De reden dat hier zoveel moslims zitten, is omdat het vroeger het oostelijk einde van de Zijderoute was en hier dus veel handelaars woonden.
Moest je nu een beetje in de war zijn over dat hier moslims in alle vrede wonen, terwijl je vaak in het media andere dingen hoort en leest: China erkent 56 verschillende bevolkingsgroepen, de Hui zijn hier dus één van en ook de Han, de Chinezen zoals wij die ons voorstellen, zijn een bevolkingsgroep. Deze groepen zijn beschermd en hebben hun eigen gewoonten, feestdagen, taal (hoewel de kinderen op school wel allemaal Mandarijn leren), klederdracht en soms hebben ze ook hun eigen regering, dit worden Autonome Regio’s genoemd, Tibet is hier een voorbeeld van. Dit gewoon even terzijde 😊
Na ons ontbijt hebben we dan een taxi genomen naar iets wat ik echt al enorm lang wil gaan bekijken: het Terracottaleger 兵马俑. Ook hier even wat achtergrondinformatie: Het leger is gebouwd als een grafgeschenk voor de eerste keizer van China: Qin Shi Huang 秦始皇. Toen hij is gestorven, is hij samen met het leger en allerlei andere geschenken begraven onder een heuvel. Tot nu toe zijn er meer dan 8000 beelden opgegraven en het gezicht van elke soldaat is uniek, er zijn geen twee soldaten dezelfde. Het leger is in 1974 ontdekt door lokale boeren en zou meer dan 2000 jaar oud zijn. Nu, het leger gaan bezoeken is een ervaring op zich. Ik heb daar meer buitenlanders gezien dan in mijn laatste zes maanden hier in China samen. Voor je echt aan het museum komt, moet je ook eerst nog door een parkje wandelen. Hier stonden de bloesems echt enorm mooi in bloei, wij waren zo blij want in Chengdu hadden we de bloeiperiode gemist. We zijn dan ons bezoek begonnen met de eerste put te gaan bezoeken. Dit is de belangrijkste, hier staan de meeste soldaten in een grote hal. We wilden naar binnengaan, maar er stond een bewaker voor de deur en dus moesten we wachten. Toen de hoop die stond te wachten groot genoeg was, mochten we binnen. De Chinezen liepen echt naar binnen, precies een concertzaal die opengaat. Wij zijn dan maar mee beginnen lopen en toen we de zaal effectief zagen werd al snel duidelijk: eten of gegeten worden. We moesten ofwel ook de Chinezen beginnen duwen met onze ellenbogen ofwel zouden we niets gezien hebben van het leger, dus dat zijn we dan maar beginnen doen. Het was wel echt enorm indrukwekkend, amai!! Dat mensen dat 2000 jaar geleden zo gedetailleerd hebben kunnen maken en dat een groot deel van de soldaten tot op deze dag nog intact is, is echt ongelooflijk. Ik ben heel blij dat ik mezelf toch een weg heb kunnen banen tussen alle Chinese en buitenlandse toeristen die een selfie wilden met het leger. Dan zijn we verder gewandeld naar put 2 & put 3. Hier stonden de iets minder intacte soldaten en waren ze precies ook nog bezig met het opgraven van beelden. Ik ben benieuwd hoe het er over 10 jaar zou uitzien. In de middag hebben we dan in het park een sandwich gegeten en na nog een bezoek aan een expo zijn we dan terug richting centrum Xi’an vertrokken. We hebben de taxi ons laten afzetten aan ons hotel zodat we snel nog iets konden halen en dan zijn we bij Cotti Coffee een koffie gaan halen die we dan op trappen van een winkelcentrum in het zonnetje hebben opgedronken. Heb ik al gezegd dat we die dag 23 graden, heldere hemel en een stralende zon hadden? Na onze koffie hebben we een fiets genomen naar de stadsmuur want die wilden we ook even bewandelen. We zijn daarop dan nog een leuk souvenirwinkeltje tegengekomen waar ik een mooie sleutelhanger met een mooie spreuk op heb gekocht. Dan zagen we dat je ook kon fietsen op de stadsmuur dus hebben we een fiets gehuurd. Deze waren niet zo comfortabel maar we hebben er wel ¾ van de stadsmuur mee kunnen affietsen. Dan was het al tijd om te gaan avondeten want we hadden die avond nog een les van de KUL dus we zaten met een tijdslimiet. We hebben gekozen om Italiaans te gaan eten in een restaurantje dat tante Lief en nonkel Hans mij hadden aangeraden en het was echt kei kei lekker! De lekkerste pizza die ik hier in China al gegeten heb. Het voelde ook echt authentiek Italiaans. Het lag alleen in een raar gebouw, gelukkig dat wij ondertussen wel wat gewend zijn. Na het eten hadden we gelukkig nog een beetje tijd om de Bell Tower van Xi’an te gaan bewonderen in het donker terwijl het gebouw verlicht werd. Voor een goed zicht op het gebouw zijn we dan op het dak van een winkelcentrum gaan staan. Dat was echt heel mooi, er stonden ook echt heel veel spots op de toren, heel cool! Toen moesten we snel door want we hadden dus les van 20u-22u. De les was saai, maar gelukkig ging die nog wel snel voorbij en dan zijn Yentl & ik nog even naar buiten gegaan want we wilden ergens iets gaan drinken met zicht op de Bell Tower. Zicht op de Bell Tower hebben we uiteindelijk niet gevonden, maar wel een heel gezellig terras dus hebben we daar dan nog iets gedronken en dat was dan het einde van onze drukke dag!
Zaterdag hebben we ons dan eerst allebei gedoucht, ingepakt en zijn dan onze bagage beneden bij de balie gaan zetten. We hebben ons uitgecheckt en dan zijn we terug op pad gegaan. Vandaag gingen we moslimbuurt verkennen, een moskee bezoeken en een tempel bezoeken! We zijn dan begonnen bij de moslimbuurt en hebben als ontbijt een niuroubing 牛肉饼 gegeten, een hartige pannenkoek met vlees. Dit is ook een typisch ontbijt voor de Hui. Dan hebben we wat rondgelopen in de smalle straatjes met allemaal straatkraampjes. Het deed me echt wat denken aan de soeks in Israël. Het was hier wel echt heel druk met enorm veel scooters die de hele tijd door wilden, maar ik vond het toch ook wel heel gezellig! Echt een super levendige buurt, heel leuk om te zien. We zijn dan ook naar de Grote Moskee van Xi’an gaan kijken, dit was ook echt een heel groot domein: meer dan 13 000 vierkante meter! De moskee is nu wel niet meer echt in gebruik denk ik, maar het was wel echt heel mooi. Je kon echt goed de Chinese en islamitische elementen zien, heel interessant! Als middageten zijn we dan biang biang noedels gaan eten, nog een typisch gerecht voor Xi’an en we hebben ook een typisch drankje van Xi’an gedronken: meidoornsap 酸梅汤. Het was een beetje zuur en een beetje zoet, echt lekker! Alleen krijg je altijd bekers van meer dan een halve liter, die krijg ik nooit alleen op hoor! Biang biang noedels zijn lange brede noedels en die waren echt kei lekker! In de namiddag zijn we dan naar een tempel gegaan die we de dag ervoor vanop de stadsmuur hadden gespot: de Guangren tempel 广仁寺. Dit was een boeddhistische tempel en echt zo mooi! Er hingen zoveel vlaggetjes met verschillende kleuren, je werd er echt spontaan vrolijk van. We hebben daar ook een armbandje gekregen met een Chinese & boeddhistische uitspraak en ook een boekenlegger, gewoon gratis. Als afsluiter zijn we dan nog een koffie gaan halen, hebben we die in een park opgedronken en toen was het tijd om onze bagage terug te gaan halen. Terug naar het station en terug naar huis. We wilden op de trein iets van eten bestellen, want dat kan hier zo maar. Dan komen de bezorgers naar het eerstvolgende station en dan komen ze zo je eten brengen, maar de enige twee stations waar je eten kon bestellen waren ons begin- en eindstation dus dat ging niet echt. Op de trein heb ik vooral wat naar mijn serie gekeken. Van de trein op de metro en dan waren we al thuis! Ik ben dan nog noedels gaan kopen om toch maar iets binnen te hebben en dan uitgeput in slaap gevallen.
Zondag was een rustdag. Ik wou mijn was gaan doen, daar heb ik wel twee uur en half op moeten wachten want er waren heel veel mensen die hun was wilden doen. Ik ben dan ook nog naar de winkel gewandeld voor zonnecrème want de volgende dagen zou het rond de 30 graden worden en UV index 10, dus dan zou mijn gezicht wel echt wat zonnecrème kunnen gebruiken. In de vroege avond heb ik dan nog even met mijn broers gebeld, daarna snel gaan eten en dan terug naar kot want ik had daarna afgesproken met Maud, Nieke en Jouna om te bellen. Zij willen misschien nog op het einde van juni naar China komen dus we gingen eens bellen om te kijken hoe en wat. Dit was dan ook ineens het einde van mijn drukke, maar super toffe week!
Xi’an was echt zo’n leuke stad met zo’n levendige ziel. We hebben ook echt enorm veel geluk gehad met het weer: twee dagen volle zon en meer dan 20 graden. Ik zou deze stad zeker aanraden voor mensen die naar China willen komen en ik ben heel blij dat ik ze heb kunnen zien.
De drukke weken gaan nu zeker niet stoppen want binnen een paar dagen komen er nog heel wat bezoekers, dus stay tuned!
Tot volgende week!
![IMG_4652[1]](https://s3.amazonaws.com/aws.reislogger.nl/nettebouwen/foto/5945278-s.jpg)
Dikke knuffel !