Chengdu week 15

17 december 2024 - Chengdu, China

Hallo iedereen!

Week 15 al, amai seg. Heb het even snel uitgerekend voor jullie, dat is al 34% van mijn tijd hier, zo gek! Hier volgt weer een weekverslag!

Maandag was echt een van de rustigste dagen die ik hier tot nu toe heb gehad, maar oh zo aangenaam! Na de les hebben we eerst met z’n allen samen middageten gegeten en daarna heb ik gedoucht. Na het douchen besloot ik dan de opblaasbare kerstboom die ons mama en papa met tante Lief en nonkel Hans hadden meegegeven, opgeblazen en mijn kleine pakjes eronder gelegd. Nu heb ik toch een beetje kerstsfeer in mijn kot! Ik heb dan de namiddag doorgebracht lekker knus onder mijn deken terwijl ik naar Hoe Tem je een Draak heb gekeken, echt keei tof!! Ook heel leuke film, had ik nog nooit gekeken. Als avondeten zijn we gaan eten bij het restaurant van de man aan onze campus. Ik nam de noedels met rund, ik had gezegd een beetje pikant maar toen hij die bracht, zag het toch veel roder dan gewoonlijk. Ik heb het wel op gekregen, gelukkig 😊 ’s Avonds heb ik met Yuna dan nog naar Home Alone gekeken, de beste kerstfilm naar mijn mening.

Dinsdag was nogmaals niet zo’n interessante dag eigenlijk… Ik heb nog een paar deadlines voor de KUL dus daar heb ik vooral aan gewerkt na de les en ’s avonds zijn we dan in de cafetaria gaan eten. Na het avondeten ben ik wel nog even naar Yuna haar kot gegaan want we moesten nog het een en ander regelen voor de volgende dag.

Woensdag hadden we namelijk grote plannen, we wilden graag Sanxingdui 三星堆 bezoeken. Dit is één van de belangrijkste opgraafsites in China en ligt maar een uurtje uit Chengdu. We hebben hierover veel geleerd op school, dus vond ik het toch wel heel belangrijk dat ik het ook in het echt zou gezien hebben. Eerst zijn we snel nog even gestopt bij de Subway om een broodje te eten en dan met de taxi naar daar vertrokken. Onze taxichauffeur was echt een grappige man. Hij was maar met ons aan het praten over valuta, welke nu sterk stonden en of de euro sterker stond dan de dollar. Op een gegeven moment zagen we een bordje dat aanduidden dat de site van Sanxingdui op 0.2 km aan de rechterkant lag, wij dachten dus dat we het vanuit de auto konden zien. Hij had dit door en wees ons erop dat de velden waar we naar aan het kijken waren, echter gewoon velden waren. Dan wees hij naar de linkerkant waar een moestuin was en zei: “groenten”, allee gij! Eenmaal aangekomen zijn we snel tickets gaan kopen. We kregen geen studentenkorting omdat we geen Chinese studenten waren, dus moesten we volle pot betalen, zo stom. Het was wel echt een gigantisch museum. Het waren echt zalen en zalen bomvol vondsten, vooral maskers die gedragen werden door de priesters in de Shu periode. De vondsten dateren allemaal van 1700 v.C. – 1150 v.C.. Ik vond het echt waanzinnig zot hoe goed al die artefacten bewaard waren. De eerste vondsten gebeurden in 1927 maar zelfs de dag van vandaag zijn ze nog altijd nieuwe putten met overblijfselen aan het blootleggen.

In Sanxingdui is ook de grootste bronzen boom ooit gevonden, bijna 4m groot! De boom heeft ook een interessant verhaal: de Shu geloofden dat er tien zonnen waren die vertegenwoordigt werden door 10 vogels. Elke dag vloog één van deze vogels van een oostelijke boom naar een westelijke om de zon te doen opkomen. ’s Avonds vloog die dan terug. Op een dag besloten de tien vogels samen te spelen in de lucht, waardoor de tien zonnen begonnen te branden. Het kwam een tijd van honger, dorst en brandgevaar, dus de priesters van de Shu besloten dat de vogels doodgeschoten moesten worden. Ze hadden er 9 doodgeschoten en de laatste had hen dan overtuigd om hem niet te vermoorden, want dan zouden ze geen zon meer hebben. Daarom hebben we nu maar één zon.

In Sanxingdui is ook het best bewaarde gouden masker gevonden, maar dit staat nu in het Jinsha museum 金沙博物馆.

Na het museum kon je op het terrein ook nog gaan kijken naar de werkplaats van archeologen waar ze echt artefacten aan het poetsen waren, super cool. Het museum bevindt zich echter niet op de echte site van de opgravingen, omdat deze nog bezig zijn. We hadden wel een kaart gevonden waarop oude stadsmuren aangeduid waren en deze wilden we toch ook graag zien, dus besloten we naar daar te wandelen. Drie mensen hadden ons verteld dat we niet zouden kunnen zien, maar toch wilden we helemaal zeker zijn dus moesten we het met onze eigen ogen zien. Yuna en ik hebben dan een halfuur langs een grote baan gewandeld. Uiteindelijk konden we effectief niet op de site want er was een muur rond gebouwd maar we hebben de site dus wel zien staan, da’s goed genoeg voor ons. Dan zijn we terug gewandeld naar het museum want daar stonden een paar kraampjes om te eten. Hier heb ik dan iets met patatten en eitje en een worst gegeten, heel lekker! Dan besloten we de bus terug te nemen want de taxi was toch wel een beetje duur.

Donderdag hadden we weer onze stomme dag, eerst les in de voormiddag en dan ook nog eens in de namiddag. In de avond hebben we dan McDonalds gegeten en dat was het eigenlijk al. Ik had wel speculoospasta online besteld en die was donderdag aangekomen dus joepie!

Vrijdag wou ik terug naar buiten want het was echt super goed weer, super zonnig en nog best warm, zo’n 13 graden. Yuna en ik zijn dan tegen 16u naar 元通欣苑 gegaan. Dit was een wijkje dat ik online had gezien dat in opmars was. Toen we naar daar aan het wandelen waren, kwamen we nog een leuk straatje tegen dat op mijn lijstje stond, maar we zijn eerst doorgewandeld naar ons doel. Dit was dus een woonwijk waar aan de rechter- en de linkerkant winkels en koffiehuisjes waren gebouwd. Ik denk dat dit inderdaad een nieuwe buurt is want er gingen overal foto’s van hoe het er vroeger uitzag. Ik vond het alleszins echt super leuk en wil hier zeker nog eens komen. Dan zijn we terug gewandeld naar het andere leuke straatje, dit was 芳华街. Hier waren ook enorm veel koffiehuisjes en allemaal in thema van Kerstmis. Ook heel veel koffiehuisjes verkochten glühwein, echt mega gezellig. We waren in de buurt van de Belgische bar dus besloten daar in de buurt iets te gaan eten en dan nog eentje te gaan drinken. We zijn dan eerst Mexicaans gaan eten bij een super goedkoop restaurant. Ik heb 10 euro betaald voor een voorgerecht, hoofdgerecht en cocktail. Dan zijn we dus nog doorgewandeld naar de Belgische bar en hebben er daar nog eentje gedronken.

Zaterdagmiddag ben ik bij een straatkraampje een ontbijt/lunch gaan halen. Voor 33 cent had ik een soort pita met eitje in, super lekker! In de namiddag heb ik dan nog gestudeerd en ’s avonds zijn we met z’n vieren bij de Tex Mex gaan eten, ook lekker! En dan zijn Yuna en ik nog doorgegaan naar de Belgische bar voor eentje te drinken en besloten we om spontaan een karaokekamer te huren voor 5 uur. Hier hebben we elks 10 euro voor moeten betalen. Dus hebben we dan tot 4u ’s nachts in de karaoke gestaan, echt enorm enorm leuk!

Zondag heb ik dan wel echt extreem lang geslapen want ik lag laat in bed. Ik heb dan ook niet superveel gedaan maar om 16u zijn Yuna en ik naar het centrum gegaan want zij moest nog kerstcadeautjes hebben en ik handschoenen. Dan zijn we van het centrum doorgewandeld naar een klein vegetarisch restaurantje. Daar hebben we allebei een kei lekkere veggie burger gegeten, een van de beste burgers die ik hier al gegeten heb!

Zo, dat was mijn week weer! Deze week weer veel plannen, dus tot volgende week!

Groetjes!

1. Vokke:
    18 december 2024
    Kun je daar ook kleine verplaatsingen met de fiets doen ? Hebben jullie daar al eens gefietst?
  2. Nette Bouwen:
    19 december 2024
    Hey vokke! Ja hoor, dat gaat hier heel gemakkelijk zelfs. Hier staan echt enorm veel openbare fietsen die je kan gebruiken door een code te scannen. Je kan die fiets dan ook eender waar laten staan, echt super gemakkelijk! Ik denk dat ik hier wel dagelijks fiets, vooral om naar de winkel te gaan dan!